Index > Kolonisering > Den første flåde

 
Kurs mod Botany Bay
 
Den 13 Maj 1787 forlader 11 skibe England med kurs mod Botany Bay. For de fleste af de 200 marinesoldater, 750 straffefanger og 400 søfolk, er det sidste gang de ser England og ingen ved præcist hvad som venter dem. Selskabet når Botany Bay 8 måneder senere og har undervejs "kun" mistet 25 liv - en højst bemærkelsesværdig bedrift. Det var på den tid ikke usædvanligt - og ganske acceptabelt - at miste mange procent af besætningen på en længere sørejse.

Sammensætningen af straffefangerne er for så vidt også ret bemærkelsesværdig. Der var nemlig ikke, som man måske kunne forvente det, een eneste morder ombord. De typiske forbrydelser var gentagne småtyverier, men strafferammen stadig 7 eller 14 års deportaton. Flere af fangerne manglede endog kun kort tid af deres straf, men dette blev der ikke taget hensyn til. Efter udstået straf var man "fri på stedet" og en eventuel rejse tilbage til England, var på egen bekostning.

Før afrejsen har Philip forsøgt at få sendt en fortrop afsted, for at forberede ankomsten af fangetransporten, men uden held. Den engelske flåde har leveret to skibe til konvojen, de resterende er chartret fra private ejere og undervejs skifter Philip fartøj fra HMS Sirius til det andet mindre og hurtigere flådeskib HMS Supply og deler konvojen i tre med sig selv forrest. Denne del af konvojen ankommer til Batany Bay d.18 Januar og godt et døgn senere kommer anden del.

Skuffet over havnens (Botany Bay) beskaffenhed, sender Arthur Philip d.21 Januar en ekskursion nordover og man finder det mere egnede sted, døbt Port Jackson af James Cook, som Phillip omdøber til Sydney Cove. Officererne og en gruppe marinesoldater ankommer til Sydney om aftenen den 26 Januar 1788 og man hejser under stor højtidelighed det engelske flag Union Jack. Datoen fejres idag som Australia Day - Australiens nationaldag. Dagen efter ankommer de mandlige straffefanger og knap en måned senere - de kvindelige.

Top

Copyright © 2000-2003 Australiens Historie